NL | EN

Wiro Mahieu begon op zijn dertiende met basgitaar spelen. Op zijn zeventiende volgde de contrabas. Hij studeerde aan het ARTez conservatorium in Arnhem, waar hij in 1990 bij Henk Haverhoek afstudeerde. Tevens volgde hij gastlessen bij onder andere Eddie Gomez, Miroslav Vitous en Ray Brown.

Mahieu liet voor het eerst van zich horen voor een breder publiek toen hij in 1988 de solistenprijs van het NOS-Meervaart-Jazz Concours in Amsterdam won. Hij speelde toen samen met de Tilburgse pianist Jeroen van Vliet. Dit werd niet zijn laatste onderscheiding. In 1990 ontving hij met de groep 'Cyprus Constructie' de Polaroid Jazz Award. In 1996 volgde de prestigieuze Wessel Ilckenprijs. Deze won hij samen met pianist Rob van den Broeck, met wie hij al vanaf 1987 samenwerkte.

Van 1989 tot en met 1992 maakte hij diverse Europese tournees met Luluk Purwanto and the Helsdingen Trio, met onder andere Marcello Peliterri, Donald Dean en Marcel Serierse.

Tussen 1992 en 1997 maakte Wiro deel uit van Loek Dikkers 'Waterland Sextet' met onder andere Jarmo Hoogendijk, Leo van Oosterom, Cees Kranenburg Jr, John Engels en Fred Leeflang. Van 1993 tot en met 1998 speelde hij met de formatie 'Vandoorn', wat resulteerde in samenwerking met Kenny Wheeler en Thomas Chapin. Tussen 1997 en 2000 speelde Wiro in het 'Eric Vloeimans Trio'. In de periode van 1996 tot en met 2005 werkte hij samen met het 'Rob van den Broeck International Quartet' met onder andere Tony Levin en Gerd Dudek. In de periode 1997 tot en met 2006 speelde Wiro met het 'Jeroen Pek Quartet'.

Van 1997 tot en met 2004 trad Wiro op met zijn eigen 'Low Motion Trio'. In dit trio, waarin de contrabas centraal stond, werd hij begeleid door Jeroen van Vliet en Pieter Bast. Met het 'Low Motion Trio' trad hij op in het binnen- en buitenland, onder andere op het North Sea Jazz Festival. Verder gaf hij optredens in Nederlandse en buitenlandse Jazz-televisieprogramma's. Het trio tourde in 2000 samen met altsaxofonist Charlie Mariano. Sinds 2012 heeft hij een nieuw Low Motion Trio met Rein Godefroy en Pieter Bast. Zie elders op deze site voor actuele try out opnames.

Tussen 2000 en 2007 speelde Wiro in het 'Willem Hellbreker Quartet' met onder andere Bert van de Brink. Van 2001 tot en met 2007 maakte hij deel uit van het 'Amina Figarova Sex- en Septet' met onder andere Kurt van Herck en Chris Strik.

Van 2002 tot 2004 tourde hij veelvuldig met de 'Masha Bijlsma Band' door Nederland en Duitsland met onder andere Ack van Rooyen, Tony Lakatos, Bob Mallach en Benny Bailey.

Van 2004 speelt Wiro in het 'Paul van Kemenade Quintet'. Deze internationaal opererende groep werkte onder andere samen met Les Freres Guisse, Ba Cissoko, David Linx, Sonti Mnebele, Feya Faku, Jeroen Zijlstra, Angelo Verploegen, Harmen Fraanje en Sidney Mnisi. Vanaf 2009 speelt hij in het 'Ad Colen Quartet' met Yonga Sun en Ge Bijvoet en al 1000 jaar met Colette Wickenhagen en Clous van Mechelen.

Verder werkte Wiro onder andere met Michiel Borstlap, Ralph Peterson, Michael Varekamp, Dick de Graaf, Tom Beek, Guus Tangelder, Joop van Erven, Pierre Courbois, Tineke Postma, Rob van Bavel, Denise Jannah, Noa, Ernst Reijseger, Bert Joris, Benny Maupin, Colette Wickenhagen, Rinus Groeneveld, Jan Verweij, Ben Schroder, Tilman Junius, Glenn Corneille, Gijs Hendriks, Ruud Breuls, Sara Lee Vos, Marc van Vught, Jeroen Doomernik, Rembrandt Frerichs, Margriet Sjoerdsma, Nick van der Schoot, Volker Winck, Peter Weniger, Hans Peter Salentin, Eef Albers, Wim de Vries, Jaap Berends, Michael Gustorff, Maikel Thijssen, Anne Chris, Pascal Vermeer en vele anderen.

Vanaf 1988 is hij jaarlijks te zien en te horen geweest in diverse radio- en televisieprogramma's, op festivals en in jazzclubs in binnen- en buitenland met bovenstaande bands en artiesten waaronder in Duitsland, België, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland, Scandinavië, Griekenland, Engeland, Ierland, Zuid Afrika, Indonesië, Zwitserland, Oostenrijk en de USA. Bovendien is hij medeorganisator van het jazzfestival East of Eastern, dat sinds 2004 op tweede paasdag in Nijmegen wordt gehouden. Voor actuele informatie zie www.festivalsinoost.nl