Bassen in de Lindenberg.


Ik ben met groot genoegen al geruime tijd verbonden met De Lindenberg, 'Huis voor de Kunsten' te Nijmegen. Vanaf 1977 tot 1983 nam ik daar van Carel van Rijn basgitaarles en vanaf 1988 trad ik er in dienst als contrabasdocent. In 1990 kon ik mijn eindexamen in de Lindenbergzaal spelen. Rond 1993 begon ik ook met het geven van basgitaarles en werd ik tevens coach van diverse pop- en jazzgroepen. Ik heb het er naar mijn zin, de fijne collegiale sfeer en de loyaliteit naar andere muzikale activiteiten bevestigen dat alleen maar bovenop het plezier met de leerlingen. Heden ten dage zijn er heel wat ex leerlingen die podia buiten Nijmegen op hun grondvesten laten trillen, zoals bijvoorbeeld zanger-pianist Ruben Hein, bassist Job van Summeren (De Staat) en drummer Flin van Hemmen (nu USA).


Het geeft mij veel voldoening om bruisende muzieklessen te geven. Bijvoorbeeld wanneer je erover denkt om een professionele muziekopleiding te gaan volgen help ik je bij de voorbereiding. Maar ook als je af en toe eens een les wil volgen om op niveau te blijven of om te beginnen met bas spelen kun je bij mij terecht. Bijvoorbeeld als je een jeugdige fanatiekeling bent zijn er voor jou met onze pop-en rockschoolbands voldoende mogelijkheden om je talent op dit prachtige instrument te ontdekken. Het Lindenberg pakket Pop en Rockschool biedt het voordeel dat je naast basles ook bandles krijgt. Maar voor gewoon individuele aandacht kun je ook eens in de twee weken of wekelijks op de Lindenberg basgitaar of contrabaslessen volgen. Op deze manier komen veel speelstijlen en technieken aan bod uit pop, rock, funk, jazz en aanverwante te bassen stijlen. Ik maak veel gebruik van YouTube, ik zorg ervoor dat je nummers daar mee kan spelen. Ook nemen we indien gewenst een kijkje in de basgitaar of contrabas historie. Houding, timing, theorie en techniek, maar vooral speelplezier zijn de basisingrediënten om bestaand en aanstaand talent hun eigen perspectieven te leren ontwikkelen. Neem vooral eigen werk en favoriete cd's mee!


Om een indruk van mijn leskunsten te geven heb ik filmpjes van Lindenberg leerlingen toegevoegd: Daniel Roza (hier 11) speelt 'He Won't Go' van Adele, Chaim Klein Bretteler (2 maal, 14 en 16 jaar oud) geeft zijn versies van 'Never Be Clever' van Herman Brood en Dune Tune van Level 42 en tenslotte Marnix Bakker die een eigen gemaakte bassolo voorspeelt. Tevens een video-opname van mijn hardrockgroep 'De Stoofpeertjes'.


www.delindenberg.com